Μετάβαση στο κεντρικό περιεχόμενο
Οι ασκήσεις γαζώματος, η γνωριμία με τα είδη ραφών (γαλλικές ραφές, πλακοραφές κ.τ.λ.), τα βοηθητικά υλικά και χρήση τους (φόδρες, καρίνες κ.α.) είναι βασικά για τη δημιουργία ρούχων.

Το "πατρόν" είναι ένα πρότυπο ή μοντέλο που χρησιμεύει ως οδηγία για τον σχεδιασμό και την κατασκευή των επιμέρους κομματιών που απαιτούνται για τη δημιουργία ενός ρούχου. Τα πατρόν είναι οι οδηγίες σχετικά με το πώς πρέπει να κοπούν και να ραφτούν τα κομμάτια υφάσματος ώστε να δημιουργηθεί το επιθυμητό ρούχο.

Με τα πατρόν παράγονται ρούχα, σύμφωνα με το σχέδιο. Ας δούμε παρακάτω και κάποιες επιμέρους βασικές τεχνικές που απαντώνται στην κοπτική ραπτική.

Το γαζί:Πρόκειται για είδος απλής ραφής με γραμμική μορφή που στόχο έχει τη στήριξη και τη ένωση δύο ή περισσότερων κομματιών υφάσματος. Το γαζί είναι πιο ισχυρό και ανθεκτικό από τη χειροποίητη ραφή. Η χρήση ραπτομηχανής στη δημιουργία γαζιών καθιστά ταχύτερη τη διαδικασία παραγωγής και γι' αυτό χρησιμοποιείται στη βιομηχανική παραγωγή ρούχων και άλλων υφασμάτινων προϊόντων.

Προσθήκη επιμέρους στοιχείων στα υφάσματα: Η ενσωμάτωση του φερμουάρ, των κουμπιών και η δημιουργία τσεπών αποτελεί σημαντικό στάδιο για την ολοκλήρωση του προϊόντος αφού το καθιστά περισσότερο χρηστικό και ευπαρουσίαστο.
Τελευταία τροποποίηση: Τετάρτη, 24 Ιανουαρίου 2024, 1:22 PM