Μετάβαση στο κεντρικό περιεχόμενο



Τα πιο χοντρά υφάσματα, ανάμεσα στα οποία συγκαταλέγονται και οι κουρελούδες, κατασκευάζονται σε αργαλειό μεγαλύτερου μεγέθους (αρμένικος) με στημόνι από σπάγκο και δυο μιτάρια. Η διαφορά του αργαλειού αυτού έγκειται στο χτένι που έχει πιο αραιές θύρες ώστε να περνά ο σπάγκος από μέσα. Επίσης η σαΐτα είναι διαφορετική για να είναι δεκτική στα κουρελονήματα.


Το υφάδι για τις κουρελούδες προέρχεται από πολύχρωμες λωρίδες από διάφορα μεταχειρισμένα υφάσματα, που λέγονται «κουρελονήματα» και στην πλειονότητά τους είναι βαμβακερά. Γενικά, η ύφανση κουρελούδων προτείνεται για αρχάριους μαθητές καθώς η πλέξη είναι απλούστερη και το αποτέλεσμα πιο γρήγορο συγκριτικά με τα άλλα είδη χειροτεχνημάτων που παράγονται. Τα σχέδια που επιλέγονται για τις κουρελούδες είναι κυρίως γεωμετρικά και δεν απαιτείται προσχεδιασμός τους σε μιλιμετρέ χαρτί, όπως επιβεβαιώνεται παρακάτω, στο σχετικό βίντεο.

Παρακολουθείστε την έμπειρη υφάντρα στο βίντεο να υφαίνει ταυτόχρονα 3 κουρελούδες, κάνοντας τη διαδικασία να φαίνεται αρκετά απλή.

Ακολουθεί τα εξής βήματα: 

  • Πιέζει με το πόδι της την πατήθρα για να ανοίξουν τα στημόνια. 
  • Έπειτα περνά με το χέρι της τη σαΐτα με το υφάδι από δεξιά προς τα αριστερά μέχρι να φτάσει στην άλλη άκρη. 
  • Χτυπά με το ξυλόχτενο το νήμα που άφησε η σαΐτα για να συνδεθεί σταθερά με το υπόλοιπο υφαντό και με το άλλο της χέρι περνά τη σαΐτα ξανά προς την αντίθετη κατεύθυνση. 
  • Δεν ξεχνά να σταθεροποιήσει με το ξυλόχτενο κάθε σειρά υφάσματος που προσθέτει και η διαδικασία επαναλαμβάνεται μέχρι να φτάσει στις επιθυμητές διαστάσεις. 

Το μοτίβο που έχει επιλέξει ως σχέδιο για την κουρελού της το πετυχαίνει ενώνοντας και στρίβοντας μεταξύ τους δύο διαφορετικού χρώματος λωρίδες κουρελονήματος πριν τις περάσει με τη σαΐτα στην απέναντι μεριά της κουρελούς.

Αν ξεκινάτε μόλις την πορεία σας στην υφαντική, η κουρελού είναι μια καλή αρχή!



Οι υφάντρες της Χειροτεχνικής Σχολής Μονοδενδρίου επί τω έργω!
Τελευταία τροποποίηση: Τετάρτη, 24 Ιανουαρίου 2024, 4:00 PM